30 March 2012

Rellen in Jakarta

Indonesische overheid wil brandstofprijzen verhogen

Alhoewel het niet bepaald iets nieuws is, maar de afgelopen dagen zijn er in het hele land Indonesiƫ demonstraties en rellen geweest. Met ingang van 1 april 2012 wil de Indonesische overheid de prijzen van gesubsideerde brandstoffen verhogen. Vooral veel studenten voeren deze demonstraties. In het zuiden van Sulawesi leidt dit vaak snel tot rellen, zie ik op de nationale televisie. Gisteravond was dit in Jakarta ook het geval. Mensen raakten gewond en auto zijn in brand gestoken. Deze huidige prijs van benzine is 4.500 IDR (Indonesische Rupiah) dat ongeveer gelijk staat aan 0,37 Euro per liter. De overheid wil dit verhogen naar 6.000 IDR (0,49 EUR) per liter, dat is een verhoging van 33%. De krant Jakarta Globe schrijft dat er ruim 40.000 politiemensen en militair personeel op straat aanwezig is. Er zijn vandaag minstens 54 mensen gearresteerd vanwege participatie in de rellen.


Ik moest vanmiddag van mijn werk terug naar huis omdat het niet veilig is op de straten maar de straten rond mijn kantoor en huis zijn juist rustiger dan normaal. Er is minder verkeer omdat de protesterende menigte de wegen blokkeren. Op een foto van de krant staat een menigte te demonstreren (voordat er rellen kwamen), op de achtergrond staat een hijskraan dat naast mijn kantoor staat. Zoals je kunt zien is dat dus redelijk in de buurt. Min wordt geadviseerd om mijn huis niet te verlaten totdat het rustiger is op straat.

Vandaag kwam de Indonesische coalitie tezamen om dit onderwerp nader te bespreken. Verschillende partijen zijn door de demonstraties van gedachten veranderd maar de partij van de huidige president, meneer Susilo Bambang Yudhoyono, blijft bij hun standpunt en willen doorgaan met de huidige plannen.

Comments

No comments posted yet. Post a comment
Loading comments..

Other recent articles

Work and Stay Permits for Expats in Indonesia

About the long process for obtaining a stay permit in Indonesia

Going to Bali Again

Went to visit Bali two months in a row

Short break from reality

Went for a short holiday to Bali island

Archive