22 July 2010

Pencuri ditangkap

Een inbreker wordt betrapt en even onder handen genomen door de samenleving van Depok.

Twee dagen geleden had ik mijn laatste tentamens Indonesische grammatica en spreken. Eenmaal terug in mijn kostwoning in Depok ging ik even gamen op mijn PlayStation 3. Ik hoorde iemand zachtjes mijn kamerdeur probeerde te openen, maar die had ik uiteraard op slot gedaan. In eerste instantie dacht ik dat het een huisgenoot was, dus ik deed de deur open maar er stond niemand voor de deur. Ik controleerde het huis en zag mijn huisgenoot net zijn kamer binnentreden. Het zal wel niet belangrijk zijn geweest dacht ik zo.

Nog geen vijf minuten later hoor ik de vrouw van de huisverzorger schreeuwen in paniek, rondom en voor het huis rennend. Als ik naar buiten loop verteld ze dat iemand heeft ingebroken in haar huisje achter het grote huis. De halve buurt is ineens op zijn hoede en meerdere mensen rennen heen en weer. Vervolgens zegt een buurman dat ze iemand hebben gepakt verderop in de straat.

Ik ben gaan kijken bij de locatie. Een jongeman zit op de grond met handboeien vastgebonden aan een hek met zijn handen boven zijn hoofd. Hij draagt alleen een zwarte lange broek. Er staan zo'n twintig mensen om hem heen en een paar mensen slaan op de vent in. Zijn gezicht zit onder het bloed en omstanders zeggen dat z'n tanden eruit geslagen zijn door de buurt. Vijf minuten later arriveert de politie en neemt de bloederige man in hechtenis.

De vent was met twee handlangers over het muurtje achter het huis geklommen. Dat is een paar meters van het treinspoor vandaan. Men stal een PlayStation 2, Playstation Portable, een paar nieuwe kleren en een portomonnee uit het huisje. Alles is door de politie in beslag genomen als bewijsmateriaal, behalve het geld uit de portomonnee want daar zijn de handlangers mee weggekomen op een gestolen motor.

De manier waarop de samenleving een inbreker aanpakt is in Europa en Amerika dus niet mogelijk. Eigen rechter spelen voordat de politie arriveert. Mede hierdoor wordt hier in Jakarta minder gestolen terwijl er hier veel meer arme mensen wonen dan in Nederland. In Nederland zal de inbreker je aanklagen wegens fysieke mishandeling en uiteindelijk mag je een boete, danwel niet een vergoeding aan de inbeker betalen. Zo gek is het westen eigenlijk.

Comments

No comments posted yet. Post a comment
Loading comments..

Other recent articles

Work and Stay Permits for Expats in Indonesia

About the long process for obtaining a stay permit in Indonesia

Going to Bali Again

Went to visit Bali two months in a row

Short break from reality

Went for a short holiday to Bali island

Archive