25 June 2010

Metal Gear Solid

Een artikel over de game Metal Gear Solid dat in 1998 is uitgebracht door Kojima Productions Japan voor de PlayStation.

Metal Gear Solid is een stealth type spel dat in 1998 is uitgekomen voor PlayStation. Door dit spel ben ik een fan geworden van de gehele serie. Bekijk ook mijn eerste blogverhaal over deze saga; deze heb ik precies drie jaar geleden geschreven (op 27 juni 2007). Ik heb vandaag dat verhaal aangevuld met een Engelse versie en afbeeldingen. Klik hier om dat Metal Gear saga-artikel te lezen.

De belangrijkste personages

Solid Snake heeft jaren gewerkt in de militaire ranken van de Verenigde Staten. Hij heeft bijzondere gevechtscapabiliteiten. In de aflevering van Metal Gear 2: Solid Snake redde hij de wereld een van nucleaire dreiging, daarbij heeft hij zijn vader (met codenaam 'Big Boss') om het leven gebracht. Na het oplossen van het dreigement is hij een levende legende geworden. Hij wil echter niet meer vechten en geniet liever van een pensioen als sleehondentrainer in Alaska waar hij in rust kan leven.

De leider van de FOXHOUND groep is Liquid Snake. Deze groep heeft een ontmantelingsfaciliteit van nucleaire wapens overgenomen op het Shadow Moses eiland, ten westen van Alaska. Hij is de tweelingbroer van Solid en dat betekent dat hij ook een kind is van Big Boss. Ook hij kent uitstekende vechterscapaciteiten en zijn levensdoel is om het doel van zijn vader (opnieuw) te verwezenlijken. Een vechtersbasis waar doorgewinterde soldaten (zonder land) terecht kunnen.

De kolonel Roy Campbell is een oud-soldaat en komt terug uit pensioen om Solid Snake per radio te ondersteunen bij zijn opdracht, mede doordat zijn dochter (hij refereert haar alleen als nicht) Meryl Silverburgh op Shadow Moses in gevangenschap is genomen.

Op het eerder genoemde eiland, waar kernwapens uit de Koude Oorlog worden ontmanteld, werkt Dr. Hal Emmerich (geeft zichzelf de codenaam 'Otacon') als ontwerper van de lopende gevechttank Metal Gear REX.

Het verhaal

In februari 2005 leidde FOXHOUND in samenwerking met de "genetically-enhanced Next-Generation Special Forces unit" een opstand die plaatsvond tijdens een militaire demonstratie die plaatsvond op Shadow Moses. Hiermee kregen ze controle over de nieuw ontwikkelde Metal Gear Rex. Ze eisten dat de Verenigde Staten hen de overblijfselen van Big Boss overhandigden. Solid Snake werd wederom uit zijn pensioen vandaan getrokken door Roy Campbell, welke wil dat hij Shadow Moses infiltreerd om deze dreiging tegen te gaan.

Tijdens deze operatie bevrijdt Snake Meryl Silverburgh uit de gevangenschap. Vervolgens ontmoet hij Dr. Emmerich, welke REX in eerste instantie had gebouwd als anti-nucleaire tank maar nu wordt gebruikt om de wereld te bedreigen. Solid Snake vecht een voor een alle leden van de FOXHOUND groep en stuit daarbij op een oude oorlogsmaat van hem genaamd Frank Jaeger (met codenaam 'Gray Fox'). Snake dacht dat Fox in het vorige verhaal (Metal Gear 2: Solid Snake) in Zanzibar was vermoord, maar blijkt nu nog te leven als een halve robot (hij wordt ook wel een ninja genoemd).

Metal Gear REX wordt geactiveerd, maar Solid Snake weet de gigantische lopende tank uit te schakelen met behulp van Gray Fox. Echter moet Snake nog zijn broer Liquid Snake verslaan. Na een lang gevecht verslaat hij uiteindelijk Liquid met behulp van een kunstmatige virus dat hij bij zich draagt. Deze virus, genaamd FOXDIE, stimuleert een hartaanval bij mensen met een specifiek DNA-patroon. Dit hielp hem ook bij het uitschakelen van een FOXHOUND lid. De missie is na de dood van Liquid Snake succesvol afgerond en Solid Snake verlaat het Shadow Moses eiland samen met Meryl.

Het gehele verhaal wordt door de overheid van de Verenigde Staten in een doofpot gestopt.

Over het spel

Het gehele spel speelt zich af op de kernwapen-ontmantelingsfaciliteit van Shadow Moses eiland. Omdat het overgrote deel 's nachts in het koude Alaska afspeeld, heeft MGS een duistere en koele sfeer. De gecomponeerde muziek stimuleert de spanningen goed. Verder het Metal Gear Solid ruim twee uur aan videofragmenten. Dit maakt de gehele saga zo uniek als een film-game. Het verhaal suggereert dat de overheid van de V.S. niet geheel deugt en dat Rusland er zelfs bij is betrokken (o.a. de aanwezigheid van een Russische Hind-D gevechtshelicopter). Het verhaal bevat ook wat leuke suggesties/feiten over de wetenschap van nano-technologie. Dit spel heeft mij in mijn middelbare schooltijd ontzettend geholpen in het leren van de Engelse taal.

Comments

No comments posted yet. Post a comment
Loading comments..

Other recent articles

Work and Stay Permits for Expats in Indonesia

About the long process for obtaining a stay permit in Indonesia

Going to Bali Again

Went to visit Bali two months in a row

Short break from reality

Went for a short holiday to Bali island

Archive