17 November 2010

Idul Adha 1431 H

Het Islamitische Offerfeest

Vandaag was het Offerfeest (Idul Adha) van de Islamitische religie. Voor de eerste maal zag ik hoe men geiten ritueel slachtten bij de locale Moskee vlakbij Anggie's ouderlijk huis. Ik voelde me in het begin een klein beetje onwel, maar over het algemeen viel het wel mee. De geiten werden eerst de keel opengesneden en vervolgens apart gelegd om zeker te zijn dat ze aan hun einde zijn gekomen voordat men de kop van het beest verwijdert. Vervolgens wordt het lichaam aan een touw opgehangen en wordt het vlees verworven. De Moskee riep regelmatig in de naam van god, want ik heb begrepen dat je volgens de religie niet het leven mag nemen van een dier zonder dat in de naam van Allah te doen. God heeft immers dieren geschapen voor mensen om te nuttigen, toch? Buiten het gebouw werd het verworven vlees verdeeld onder de armen.

Idul AdhaIn de grote steden leidde dit tot onrust. Op de televisie waren locaties te zien waar honderden mensen massaal wilden binnendringen bij Moskee's om vlees te verkrijgen. Ik zag een omaatje dat door de massa tegen de grond werd gesmeten en bijna werd vertrapt door de menigte. De zus van Anggie zei dat er een twintigtal doden waren gevallen door de enorme mensendrang. Dat is best een tragedie voor een feestdag, maar naar mijn mening is het goed dat er via deze feestdag aandacht wordt geschonken aan de armen die normaal gesproken geen vlees kunnen kopen en eten. Een geheel nieuwe ervaring voor mij.

Voor mij en Anggie was het ook een lastige dag, voor ons beiden stress gehad maar aan het einde van de dag een goed gesprek gehad. Het is belangrijk om te communiceren in een relatie zoals die van ons, want we komen allebei van een totaal verschillende cultuur en dat maakt onze ervaringen en wijze van denken en doen anders. Soms is het lastig om genoeg tolerant te zijn, maar uiteindelijk kunnen we van elkaar houden door open en eerlijk te zijn over alles. Voor mij is dit ook een enorme verandering want door vele ervaringen in dit land, met deze vrouw, verandert mijn houding ook langzaam maar op een goede wijze.

Comments

No comments posted yet. Post a comment
Loading comments..

Other recent articles

Work and Stay Permits for Expats in Indonesia

About the long process for obtaining a stay permit in Indonesia

Going to Bali Again

Went to visit Bali two months in a row

Short break from reality

Went for a short holiday to Bali island

Archive